Omdat de samenwerkingsakkoord tussen De Vlaamse en de federale regeringen over de fiscale gunstregeling voor de ‘ontwrichte zones’ die zijn getroffen door collectief ontslag op grote schaal,  op zich laat wachten, kaartte Vlaams volksvertegenwoordiger Ward Kennes dit punt aan bij Minister-president Bourgeois. “Voor de regio Turnhout is deze  erkenning als economische steunzone immers van groot belang om nieuwe investeringen aan te trekken”, verklaarde hij in het Vlaams Parlement. Want ondernemingen die in deze zones investeren, mogen voor de nieuw gecreëerde werkgelegenheid een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing toepassen. Het tarief van de vrijstelling bedraagt 25%. Op 9 mei 2014 besliste de Vlaamse regering om een steunzone in te stellen rond Turnhout en rond Genk.

Volgens de minister-president wordt in de loop van deze week binnen een federale IKW verder uitgeklaard welke aanpassingen er aan de wet van 15 mei 2014 nog nodig zijn om de nieuwe algemene groepsvrijstelling conform te maken aan de Europese verordening. Het gaat om legistieke aanpassingen. Zij raken niet aan de kern van de zaak maar Ward Kennes betreurt dat ze wel voor vertraging zorgen. De nieuwe ontslaggolf van meer dan 100 werknemers bij DAF Oevel toont aan hoe ernstig de situatie is.

Hij drong er bij de minister op aan om nu reeds de toekomstige fiscale troeven uit te spelen in contacten met potentiële investeerders.  “Het is belangrijk voor de Kempen om spoedig te beschikken over een snel en efficiënt instrument zonder administratieve drempels om onze ontwrichte regio een nieuwe boost te geven. Recent vestigden grote bedrijven zoals Axion en Canon zich in Nederland maar met deze fiscale troeven staan we een stuk sterker om andere investeerders te overtuigen om aan onze kant van de grens te investeren”, aldus Ward Kennes.